Menu

BMX Freestyle – op straat en in het park

Naast de BMX races zijn er de BMX acrobaten en waaghalzen die de meest halsbrekende toeren en trucs op hun BMX uithalen. Met open mond staan we te kijken hoe ze allerlei obstakels op straat in het skate- of BMX park trotseren. Ze vliegen soms letterlijk met de benen en de armen wijd opengesperd in de lucht. Deze discipline noemen we BMX Freestyle en wordt gewoon op straat of in een speciaal BMX park beoefend.

Net zoals het BMX rijden zelf liggen de roots van deze extreme sport eveneens in het zuiden van Californië. De eerste foto’s van tieners die met hun BMX in een skatepark stunten, dateren van het jaar 1974. In de loop van de daaropvolgende jaren begonnen grote Amerikaanse skateparken dagen en tijdstippen speciaal voor BMX rijders te reserveren. Hoewel deze tak van het BMX rijden opgedeeld is in verschillende disciplines bestaan er niet meteen regels. Het begrip “freestyle” zegt het eigenlijk al zelf. De rijders kunnen hun stijl, vaardigheden en creativiteit hier volledig de vrije loop laten.

Freestyle op straat

Straatrijders maken gebruik van het publiek domein om hun trucjes en kunstjes te demonstreren. Deze trucs kunnen uitgevoerd op trappen, banken, rails en andere obstakels. Er bestaan net zoveel stijlen als er verschillende omgevingen bestaan. Een freestyle BMX rijder is immers volledig aangewezen op wat hij op zijn weg aantreft.

In het skate- of BMX park

BMX FreestyleDe meeste skateparken staan open voor zowel BMX’ers als skaters. BMX rijders kunnen zich uitleven op rampen, halve buizen en rails. Zo een park kan gebouwd zijn uit hout, beton of metaal. De meeste parken kiezen voor een ondergrond van beton. Er zijn echter ook BMX parken die volledig uit hout bestaan, denk maar aan de klassieke houten ramp. De grootste ramp ter wereld is ongeveer 8 meter hoog en alleen weggelegd voor de echte durfals.