Menu

Geschiedenis van de BMX

Er bestaat enige discussie of de BMX sport nu in 1969, of later begin jaren ’70 werd uitgevonden werd, maar wat wel zeker is dat de oorsprong van BMX racen in Zuid-Californië in de Verenigde Staten gesitueerd is. De eerste officiële sporen werden echter in 1972 opgetekend toen enkele kinderen op een verlaten terrein langs de kant van de snelweg werden opgemerkt op aangepaste Schwinn Stingray fietsen.

Hoewel deze kinderen alleen maar hun motorsportidolen wensten te imiteren, creëerden ze, zonder het zelf te beseffen, hun eigen sport. History of BMXDe kans is groot dat kinderen overal ter wereld het idee hadden om hun fietsjes om te bouwen om op zandparcours hun meest favoriete motorcrosshelden na te bootsen. Maar het is toch in het zuiden van Californië dat de naamloze pioniers van de BMX sport voor het eerst op video werden vastgelegd. Voor de motorfilm “On Any Sunday” van Bruce Brown uit 1971 werd voor de beginscène een shot genomen van kinderen die op hun BMX door de straten cruisen. Het is deze scène, van nog geen 5 minuten lang, die ervoor zorgde dat het fenomeen BMX wereldwijd verspreid werd.

Vanaf dat ogenblik was er geen houden meer aan de BMX rage. Overal in het land schoten de BMX parcours als paddenstoelen uit de lucht en de BMX werd een vertrouwde fiets in het straatbeeld. Kinderen overal ter wereld volgden het voorbeeld van deze Californische tieners en al in 1977 ontstond de American Bicycle Association die in heel Amerika races organiseerde. Het zou niet lang duren voor deze rage ook naar Europa zou overwaaien, waarna in de jaren ’80 ook de Europese kinderen massaal op hun BMX door de straten raceten.

Het kroonstuk op de internationale erkenning van BMX als sport was de opname ervan als Olympische zomersport. Op de Olympische Spelen van Beijing in 2008 werden de eerste medailles aan BMX rijders uitgereikt.