Menu

Olympisch BMX Racen

BMX – kortweg Bicycle Motorcross – is een zeer jonge Olympische discipline en maakte zijn debuut op de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. De BMX Competitie vervoegt het pistewielrennen, het wielrennen op de weg en het mountainbiken als fietssporten die eerder al als Olympische sport werden erkend.

De atleten die op een BMX rijden zijn een zeldzaam ras – met de explosieve benen van een sprinter, Olympic BMX Racingde kracht en de wendbaarheid van een acrobaat en de stalen zenuwen van een waaghals, staan deze fietsacrobaten garant voor spanning en sensatie. Omdat de sport als Olympische discipline nog zo jong is, blijft er nog veel marge voor vooruitgang.

Wil jij aan de Olympische Spelen deelnemen? De plaatsjes voor de deelnemers zijn met 48 deelnemers zeer beperkt. 32 van deze plaatsen zijn voorbehouden aan mannelijke rijders en 16 zijn weggelegd voor vrouwen. De kwalificatieprocedure wordt vastgelegd door de UCI – de International Cycling Union – en is hetzelfde voor elk land. Je kansen om je te kwalificeren zijn overal ter wereld dus even groot (of klein).

Omdat de Olympische Spelen een wereldwijd evenement zijn, moet elk land ook de mogelijkheid krijgen om deelnemers af te vaardigen. Dit betekent dat ook de plaatsen per land gelimiteerd zijn. Voor elk land mogen er maximaal 3 mannen en 2 vrouwen in het BMX aan de start komen. De UCI heeft een internationaal puntensysteem uitgedacht dat rekening houdt met je officiële wedstrijdprestaties tijdens de seizoenen in de aanloop naar de Olympische Spelen.

De punten van de top drie rijders uit de verschillende landen bepalen ook de startpositie van de BMX racers op de Olympische Spelen. De plaatsjes op de Olympische Spelen zijn dus erg duur. Als je ambities koestert om ooit naar de gouden medaille BMX mee te dingen, kan je maar al best beginnen oefenen en je inschrijven voor officiële wedstrijden waarmee UCI-punten te verdienen zijn.