Menu

Regels van Olympisch BMX

BMX Racing is redelijk rechttoe rechtaan. Het is gewoon rijden, elke man of vrouw voor zichzelf, om als eerste over de finish te rijden. De rijders starten vanop een verhoogd podium of hoge schans, waarna zePolicies Olympic BMX zich als snelste een weg door het parcours proberen te banen. Ze worden daarbij op de proef gesteld door haarspeldbochten, heuvels en zogenaamde “rollen”, een snel opeenvolgende combinatie van kleine verhogingen in het wegoppervlak.

Aan elke race nemen 8 atleten deel. Het parcours meet meestal ongeveer 350 tot 370 meter. Dat betekent dat een echt goede BMX’er slechts 30 seconden nodig heeft om het parcours af te leggen. De eerste races worden gereden met een deelnemersveld van 32 mannelijke rijders en 16 rijders bij de vrouwen. De beste 4 racers kwalificeren zich telkens voor de volgende ronde. Dit brengt met zich dat er in totaal 4 rondes zijn om te bepalen wie op het einde met de gouden, zilveren of bronzen medaille gaat lopen.

Vooraleer je aan de start staat van een BMX race op de Olympische Spelen heb je echter al een lange weg van races afgelegd. Afhankelijk van je competitie en het regulerende, overkoepelende orgaan, word je ingedeeld in een categorie volgens je leeftijd en ervaring. De klasse met BMX’en met 50 centimeter wielen is de belangrijkste en wordt verder opgedeeld in nieuwelingen, experten, veteranen en pro’s. Op elk groot toernooi zal je je eerst door de kwalificatierondes moeten worstelen alvorens in de hoofdrace van start te mogen of kunnen gaan. Normaal heb je drie kansen om je te kwalificeren. Eens gekwalificeerd kom je in de eliminatierondes terecht, waarin, net zoals bij de Olympische Spelen, telkens de beste 4 racers doorstoten naar de volgende ronde.

Als je in je eigen nationale en internationale races genoeg UCI-punten hebt verzameld, en je behoort tot de beste BMX atleten van je land, kom je in aanmerking voor een plaatsje op de Olympische Spelen!