Menu

Types BMX fietsen – Tips

Er bestaan twee types BMX fietsen die ingedeeld worden volgens de omvang van het wiel. De gewone BMX fietsen hebben een wiel van 50 centimeter, daar waar de zogenaamde BMX cruiser is uitgerust met een wiel van 60 centimeter. Het verschil is vooral gelegen in de wendbaarheid en de snelheid. Kleinere fietsen zijn meer wendbaar, terwijl de grotere BMX fietsen het eenvoudiger maken om te springen.

Ken je intenties

Voor elk type ondergrond of voor elke type van racen, bestaan er verschillende soorten BMX’en. Daarom is het belangrijk te weten wat voor type rijder je bent en op welk soort parcours je voornamelijk zal gaan rijden. Wil je vooral op straat rijden? Op een zanderig parcours? In het BMX park? Als je niet zeker bent welke type fiets te kiezen, vraag dan je collega’s of een specialist in een fietsenwinkel om raad.

Een chromen kader

Chroom is een sterk, maar zeer licht metaal dat veel in BMX onderdelen gebruikt wordt. We hebben het dan over het kader en de vorken. Vele complete fietsen zijn uitgerust met gewone metalen onderdelen die zwaarder wegen. Dit gaat ten koste van de snelheid en de wendbaarheid van je BMX fiets. Als je een BMX wenst te kopen, vraag dan altijd hoeveel chroom er gebruikt werd en welke onderdelen al of niet volledig uit chroom bestaan.

De juiste maat

Types BMX bikesEnkele millimeters verschil lijken weinig, maar hebben een grote invloed op het gevoel op je BMX. Als je een complete BMX fiets koopt, en dus niet zelf aan het knutselen of assembleren gaat, test de fiets dan altijd eerst uitgebreid uit. De standaardmaat is 50 centimeter, maar ondertussen zijn er heel wat fietsfabrikanten en BMX merken die grotere maten op de markt brengen. Als je zelf je eigen fiets samenstelt, laat je dan bijstaan door een specialist.