Menu

Wat is BMX

Als we het over BMX hebben, wordt er ofwel verwezen naar die kleine op het eerst zicht wat gekke fietsjes, ofwel naar de sport BMX racen. Dit laatste is een type extreme sport waarbij er op een BMX fiets op een verhard of onverhard parcours wordt geracet.

BMX fietsraces zijn in essentie sprintraces op korte afstand op een afgesloten parcours buiten de openbare weg. Het parcours bestaat gewoonlijk uit een startplaats voor acht deelnemers, een opgeschoond, bochtig zandparcours met verschillende heuvels en hindernissen, en ten slotte een finishlijn. De baan is meestal vlak en ongeveer 5 meter breed en met zeer ruime bochten, zodat de rijders hun snelheid kunnen bewaren.

What's BMXDe sport BMX wordt gereguleerd door verschillende nationale en internationale overkoepelende organisaties. Er bestaan regels voor de verschillende leeftijdscategorie├źn van de rijders en de vaardigheidsklasse (nieuweling, expert, pro) waar ze toe behoren. Daarnaast worden er op verschillende niveaus competities georganiseerd waarvoor deze organen telkens een bepaald puntensysteem hanteren. De belangrijkste internationale wielerfederatie is de Union Cycliste Internationale (UCI) die ook het baanwielrennen regelt.

Er bestaan twee types BMX racefietsen: enerzijds de BMX met wielen van 50 cm en anderzijds de zogenaamde cruiser BMX met wielen van 60 cm. Deze laatste is vooral bij oudere rijders zeer populair omdat het gemakkelijker is om ermee te springen, daar waar de fietsen met wielen van 50 cm meer wendbaar zijn.

Hoewel BMX racen een individuele sport is, worden er toch teams gevormd om een bepaalde sponsor of commercieel bedrijf te vertegenwoordigen, net zoals dat het geval is bij het amateur- of professioneel wielrennen.

In tegenstelling tot wat sommigen misschien zouden vermoeden, is BMX geen sport die exclusief door kinderen, tieners of jong volwassenen wordt uitgeoefend. BMX is een sport die als het ware van 9 tot 99 jaar uitgeoefend kan worden. Het enige wat je nodige hebt is eigenlijk een BMX!